Tarta cu spirala din vegetale

Gustari sănătoase

Tarta cu spirala din vegetale

06/05/2015 Diverse Mic dejun MM Uncategorized 0
Print Friendly, PDF & Email

In sfarsit, am incercat reteta de tarta cu spirala de vegetale, pe care am pus-o pe facebook in urma cu vreo 4 luni (vezi aici). A fost un succes total! Va prezint mai jos reteta folosita.

Aluat:

180 gr faina

un varf de sare

90 gr unt

 

2 linguri de apa rece

 

optional – un albus batut

Crema

200 gr. mozzarella

200 gr smantana

1 lingurita sare

un varf de cutit de piper

nucsoara rasa

un varf de cutit de boia dulce

Legume:

2 dovlecei

2 dovlecei zucchini

1 dovlecel galben (sau placintar) – am avut un dovlecel mic de anul trecut, productie proprie

1-2 vinete mai subtiri si lungi

2 morcovi decojiti

ulei de masline

 

Se face un aluat simplu din ingredientele de mai sus. Se framanta si apoi se lasa cca 1/2 – 1 ora in frigider.

20150501_155117Se incalzeste cuptorul la 190 grade. Dupa ce a stat 1 ora la frigider, am intans blatul din aluatul preparat, de marimea unei tavi pentru tarte (25-30 cm diametru). In tava se pune o hartie de copt unsa. Se aseaza blatul in tavita, cu o margine verticala de 1-2 cm si se introduce in cuptor pentru cca 20 minute.

Intre timp se prepara crema. Se bate cu mixerul mozzarella cu smantana si restul de ingrediente pana se obtine o pasta cat mai omogena. In ea se va „fixa” spirala de legume.

Dupa ce scoatem blatul din cuptor, il lasam un pic sa se raceasca si intindem crema peste blat.

Apoi incepe distractia! 🙂 Trebuie sa taiati feliute lungi din legume, cu ajutorul dispozitivului de curatat legume. Este important sa prindeti, cel putin o margine cu coaja colorata a legumelor. Dupa cateva exercitii veti reusi sa taiati fasii destul de egale ca latime (cca 2-2,5 cm), de 2-3 mm grosime. Aceste feliute trebuie apoi rulate, alternativ, incepand din mijlocul tartei. Incepeti cu o fasie de morcov, apoi adaugati o fasie de zucchini, o fasie de dovlecel normal, o fasie de vanata, una din dovleac galben, si asa mai departe. La toate legumele puneti in partea de sus coaja colorata, astfel incat sa ia nastere un joc de culori frumos. Am gasit pe Internet si retete in care se asezau suvitele din exterior catre mijlocul tavii.

Cand ati umplut intreaga suprafata a tartei cu spirala de legume, ungeti tarta cu ulei de masline, cu ajutorul unei pensule si introduceti in cuptorul incalzit la 190 de grade, cca 40-50 de minute.

Succes !

 

 

20150501_160355

 

20150501_174308

 

 

20150501_175412