Supă de fasole

Gustari sănătoase

Supă de fasole

07/04/2013 supe Uncategorized 0
Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente:

500 g fasole albă boabe
morcovi
o ceapă roşie
un ciolan
foi de dafin
tarhon
sare
piper.
Fasolea se înmoaie cu o seară înainte de preparare.
Se fierbe ciolanul în apa rece. Când s-a înmuiat pe jumătate, adăugăm fasolea. Cînd s-a înmuiat pe jumătate şi fasolea, se adaugă ceapa mărunţită şi morcovii cubuleţe mărunte. Când    s-au fiert, se ia supa de pe foc şi se adaugă la un rântaş roz. Se adaugă tarhon şi oţet şi se mai dă odată în clocot.
După cursurile de gastronomie audiate la facultatea de nutriţie, a devenit evidentă necesitatea adaptării reţetelor mamei la stilul de viaţă actual, mult mai sedentar decât pe vremea tinereţii părinţilor mei. Deci eu înlocuiesc rântaşurile din reţetele redactate, cu dressinguri preparate din creme de legume. Procedeul este mai laborios, dar gustul merită osteneala.
 Cei ce păstrează obiceiurile sănătoase de viaţă, consumând echilibrat alimente din toate categoriile necesare unui metabolism sănătos şi duc o viaţă activă, cu mişcare zilnică: mers pe jos, sporturi preferate sau grădinărit, nu vor avea nevoie de consiliere nutriţională şi nici nu vor suferi de bolile cronice caracteristice civilizaţiei moderne (1).
Pentru cei interesaţi în informaţii despre rolul alimentelor în sănătate şi pentru cei ce se confruntă cu probleme de sănătate The Food and Health Survey s-a angajat să fie primul forum care să asigure profesioniştilor din sănătate şi nutriţie informaţii relevante, verificate, folositoare adulţilor (2).
În sfârşit, indiferent de zona geografică în care s-a elaborat, modul de preparare al diferitelor componente de meniu ar fi bine să conţină la modul de servire un principiu absolut necesar vieţii sănătoase, acesta fiind relaxarea prin umorul tradiţional, atîta timp cât comicul ne înconjoară la tot pasul. Aşadar pentru o viaţă mai lungă, mai bună şi mai sănătoasă, ar fi de dorit să savurăm fiecare masă cu umorul anilor adolescenţei (3).
Bibliografie:
  1. Arcadie Percek. Terapeutica naturista, 1987
  2. The Food and Health Survey, TFIC,2006
  3. Hal Urban,  Life’s Greatest Lessons,20 things that matter, 1992

(Dieta noastra cea de toate zilele)