Regim pentru combaterea constipatiei

Gustari sănătoase

Regim pentru combaterea constipatiei

23/02/2013 Regimuri alimentare Uncategorized 0
Print Friendly, PDF & Email
  1. Dimineaţa, la trezire timp de 3 minute se va masa abdomenul circular de la dreapta la stânga.
  2. Pe stomacul gol se va bea un pahar de suc de fructe, apă cu suc de lămâie  sau apă rece (de la frigider) cu 2 gr. de sare (1/2 linguriţă)
  3. Micul dejun: pâine neagră sau graham, cafea naturală, dulceaţă sau miere (1/2 linguri) sau tărâţe înmuiate – seminte de in – miere sau tărâţe de grău şi multe lichide; fumătorii pot fuma o ţigară.
  4. După aceea, se va încerca eliminarea scaunului timp de 5 minute, chiar dacă nu există senzaţia; se va evita efortul mare.
  5. Efort fizic în special la cei sedentari (se va merge pe jos până la servici sau se va coborâ mai devreme cu o staţie). În timpul mersului se va coordona astfel respiraţia: patru paşi inspir, şase paşi expir.
  6. Alimente indicate

– legume: varză, castraveţi, conopidă, dovlecel, tomate, ceapă, usturoi, praz, spanac, salată verde.

– fructe: caise, cireşe, vişine, fragi, mure, pepene galben, pepene verde, piersici, prune, struguri.

– cereale integrale: pâine neagră sau graham, terciuri, grâu fiert, grâu încolţit, decoct de ovăz (15 gr./150 ml.).

– iaurt, brânză de vaci, lichide în cantitate mare.

  1. După amiază târziu sau seara se vor consuma trei linguri de seminţe de in sau de tărâţe înmuiate în prealabil sau cu multe lichide.
  2. Ceaiuri de plante: frunze de patlagină lată: se fierb 10 minute, 5 gr. în 300 ml. apă şi se bea rece; coajă de cruşin: se fierb la foc mic 25 minute, 30 gr. în 150 ml.apă, după care se lasă 6 ore.
  3. Dacă în ciuda respectării punctelor 1-8, constipaţia nu cedează, după 2-3 zile se poate efectua în a patra seară, o clismă sau se poate folosi un supozitor cu glicerină.