Dieta usoara

Gustari sănătoase

Dieta usoara

24/02/2013 Regimuri alimentare Uncategorized 0
Print Friendly, PDF & Email

SCOP:

                Folosită ca o treaptă de trecere de la dieta lichidiană la dieta normală. Această dietă poate fi de asemenea folosită pentru pacienţii în convalescenţă care nu tolerează o dietă normală. Dieta uşoară se mai foloseşte ca o alternativă pentru pacienţii slăbiţi sau cu dentiţie deficitară.

                PREZENTARE:

                Toleranţa digestivă este diferită la fiecare individ în parte. Alimente noi se introduc în dietă doar dacă pacientul necesită modificări ale acesteia. Fructele si legumele nepreparate, cât si făinoasele nerafinate şi cerealele trebuie eliminate.

                INFORMAŢII GENERALE:

                Mâncarea prăjită şi foarte condimentată poate cauza discomfort digestiv la pacienţii imobilizaţi la pat sau în convalescenţă.

                DIETA RECOMANDATĂ:

                Această dietă este indicată cu condiţia ca fiecare aliment de bază să fie consumat zilnic.

 

LISTA CU ALIMENTE PENTRU DIETA UŞOARĂ

Alimente

Alimente permise

Alimente de evitat

Lapte/produse din lapte

Lapte sau băuturi cu lapte, brânză cu smântână, brânză de casă, brânză degresată

Brânzeturi fermentate

Carne /substituenţi de carne

Carne de vită, miel, oaie, viţel, pui, curcan, ficat, şuncă, peşte alb, ton, somon, preparate la grătar, coapte, sau tocăniţă

Orice fel de carne friptă. Sosuri grase. Cârnaţi, hamburgeri, hotdogs, carne cu zgârciuri şi cartilaje. Unt de arahide.

 

Pâine si alte produse făinoase

Orez, tăiţei, macaroane, spaghete.Cereale rafinate ca.făină de grâu, făină de ovăz, gătite. Supă cremă sau supă de carne preparate cu legume permise sau suc de roşii

Orez sălbatic sau cereale ca şi tărâţele. Biscuiţi şi pâine cu seminţe. Specialităţi de pâine care conţin nuci şi seminţe. Alte alimente cu conţinut de legume nepermise. Supe condimentate

Fructe/Legume

Sucuri de legume şi fructe, bine preparate sau conservate şi orice fructe uscate. Citrice şi fructe cu conţinut de vitamina A se recomandă zilnic. Fructe moi, bine coapte, cartofi dulci. Cartofi gratinaţi, fierţi, copţi, piure

Porumb, ridichi, varză de Bruxelles, ceapă, varză, guli, păstârnac, ardei, fasole, fasole uscată. Fructe cu coajă şi seminţe. Fulgi de cartofi si de porumb

Deserturi/dulciuri

Deserturi simple ca: lapte de pasăre, lapte bătut, şerbet, îngheţată şi jeleu. Prăjituri simple, fructe permise, zahăr, sirop, miere melasă, bomboane

Prăjituri din aluat, orice desert care conţine curmale, nuci si nuci de cocos, stafide. Gogoşi. Cicolată

Băuturi

Sucuri de fructe şi legume, băuturi răcoritoare fără cofeină

Băuturi care conţin cafeină: cafea, ceai

Diverse

Unt, smântână, margarină, maioneză, ulei, frişcă, sosuri uşor condimentate si sărate

Sosuri de salată foarte condimentate. Mâncare foarte condimentată, Tabasco, muştar, hrean, piper

 

 

Exemplu de meniu

Plan propus

Alimente şi băuturi propuse

Mic dejun

Suc de fructe

Cereale

Carne/substituenti de carne

Pâine- Margarină

Lapte/Produse de lapte/Altă băutură

 

Suc de portocale

Fulgi de ovăz

Ouă fierte moi

Pâine prăjită cu margarină

Lapte 2%/Cafea

Prânz

Carne/substituenţi de carne

Cartofi/substituenţi de cartofi

Legume şi/ salată

Desert

Pâine- Margarină

Băuturi

 

Friptură

Cartofi piure

Fasole verde

Budincă de lămâie

Pâine cu margarină

Cafea

Cina

Supă sau suc

Carne/substituenţi de carne

Legume şi/ slată

Desert

Pâine- Margarină

Lapte

 

Nectar de piersici, Consomme

Piept de pui

Orez, Mazăre sau Morcovi

Cremă de mere

Pâine cu margarină

Lapte 2%

 

Analiza compuşilor nutritivi:

 

  • Calorii                1953
  • Proteine              102 gm
  • Carbohidraţi       247 gm
  • Grăsimi              65 gm
  • Colesterol          449 mg
  • Fibre                  19 gm
  • Vitamina A        2499 UI
  • Vitamina C        79 mg
  • Niacin                25 mg
  • Riboflavin          2 mg
  • Tiamina             1,5 mg
  • Folaţi                 249 mcg
  • Calciu                1030 mg
  • Fosfor                1782 mg
  • Zinc                   12 mg
  • Fier                    13 mg
  • Sodiu                 2994 mg
  • Potasiu               3046 mg