Curcan la cuptor

Sigur, curcanul se poate servi mai ales de Crăciun sau Anul Nou, dar el poate fi delicios la orice eveniment.

Ingrediente:

  • 5 kg de curcan
  • ulei de măsline
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1 clementine, taiată în două
  • 1 crenguţă de rozmarin proaspăt
  • 2 cepe, decojite şi tocate
  • 2-4 tije de ţelină, taiate cubuleţe de cca 1 cm
  • 2 morcovi, tăiaţi felii

Pentru umplutură:

  • ulei de măsline
  • 2 cepe, tocate fin, decojite
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • ½ linguriţă cu nucşoară măcinată
  • o crenguţă proaspătă de salvie, câteva frunze taiate
  • 300 g carne de porc macinata proaspăt
  • 1 pumn mare de pesmet

Se scoate curcanul din frigider şi se lasă la temperatura camerei. Se spăală bine curcanul şi se stege apoi de apă, atât la exterior cât şi în interior. Se freacă întreaga suprafaţă a curcanului cu ulei de măsline, sare de mare şi piper. Eventual se pot adăuga condimente speciale pentru preparea curcanului (din comerţ). Trebuie să vă asiguraţi că aţi uns curcanul pe toată suprafaţa şi chiar în locurile mai puţin accesibile.

Se porneşte cuptorul la 200 grade Celsius.

Începem prepararea umpluturii. Într-o tigaie mare se pun 1-2 măsuri de ulei de măsline şi se prăjeşte ceapa tocata marunt cca 10 minute (sau până se înmoaie). Se adaugă un vârf de cuţit de sare de mare, piper, nucşoară şi frunze tocate de salvie şi se prăjeşte încă 1-2 minute.

Se toarnă amestecul de ceapă într-un castron şi se lasă să se răcească. După ce s-a răcit se adaugă carnea de porc tocată şi pesmet şi se frământă cu mâna pentru omogenizare. Umplutura bine amestecată se pune într-un bol şi se acoperă.

Un pumn mare de umplutură se va băga sub pielea de la baza gatului curcanului (în guşa). Restul se va introduce în interiorul curcanului, evetual dupa ce aţi stropit interiorul cu puţin ulei de măsline. Deci, aşezăm umplutura din carne amestecată cu ceapa prajită, deasupra aşezăm tijele tocate de ţelină şi crenguţa de rozmarin. La sfârşit introduceţi cele 2 jumătăţi de clementine. Dacă se poate, “coaseţi” accesul la abdomenul curcanului cu ajutorul unor crenguţe de salvie sau rozmarin.

Se aşează morcovii tăiaţi rondele şi restul de tije de ţelină într-o tavă suficient de mare şi se aşează deasupra curcanul. Se acoperă curcanul, complet, cu o folie de aliminiu şi se introduce în cuptorul cald la 200°C,  timp de 20 de minute. După 20 de minute se cade temperatura la 180°C şi se continuă prăjirea calculând că sunt necesare cca 35-40 de minute per kg de curcan. La o pasăre de 5 kg, sunt necesare cca 40×5 = 200 minute (3 ore şi 20 de minute). Din când în când (la cca 20 de minute) este bine să vă mai uitaţi în cuptor şi să turnaţi câte o lingură de ulei din tavă peste curcan, pentru a evita uscarea pielii. După cca 2 ore şi jumătate se scoate folia de aluminiu şi se lasă curcanul să se rumenească în cuptor mai departe (adică încă cca 30-50 minute), până când pielea devine aurie şi crocantă.

După ce timpul s-a scurs, se scoate curcanul din cuptor, se poate verifica dacă este copt suficient şi se înveleşte la loc în staniol şi cu câteva şervete.

În continuare se poate pregăti garnitura, cartofi copţi, pastarnac prăjit în miere etc.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.